Liever praten dan procederen
Conflicten belemmeren groei
Communicatie = winst
Mediation
Diensten
Over mij

Hoe ik te werk ga

Een mediation doorloopt een aantal fasen.

De eerste bijeenkomst is een informatief gesprek. Afhankelijk van de situatie is dit een gezamenlijk gesprek met alle partijen of met iedere partij afzonderlijk. Tijdens dit gesprek kunnen we kennis maken. Verder zal ik wat uitleg geven over mediation, over wat jullie van mij kunnen verwachten en welke spelregels gelden. Daarnaast kunnen jullie beiden kort aangeven waar het conflict over gaat.
Jullie bepalen of mediation bij jullie past en of jullie je bij mij op je gemak voelen om het conflict aan te gaan en ik zal nagaan of ik wat voor jullie kan betekenen.
Het eerste gesprek is altijd gratis.

Indien we besluiten met elkaar in zee te gaan, zal ik een mediationovereenkomst opmaken. Hierin staan de spelregels omschreven waar we ons aan dienen te houden. Denk aan vertrouwelijkheid, aanwezigheid, verdeling van de kosten, bevoegdheid en dergelijke.

Nu start de werkelijke mediation, we gaan het probleem verkennen. Jullie kunnen beiden je eigen kant van het conflict vertellen. Als duidelijk is hoe jullie beiden tegen het conflict aankijken en wat voor ieder de kern van het conflict is, gaan we het probleem van alle kanten bekijken en op zoek naar de belangen achter de standpunten. Vaak is dat iets heel anders dan wat het in eerste instantie lijkt te zijn.

Als de belangen en wensen naar de toekomst helder zijn gaan we naar de onderhandelingsfase. Nu kunnen jullie samen constructief aan oplossingen gaan werken. Er zijn verschillende technieken waarmee jullie geholpen worden om oplossingen te zoeken. Daarna kunnen jullie samen toetsen hoe haalbaar de oplossingen zijn.

In de besluitvormingsfase bepalen jullie samen wat voor jullie beiden de optimale oplossing is. In de afrondingsfase zal de mediator de gemaakte afspraken vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Door ondertekening hiervan spreken jullie samen af je hieraan te houden, dit schept rechten en plichten. Na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.

Na verloop van tijd kan er een afspraak gemaakt worden om de afspraken te evalueren.